CircLab – Ravinteiden kierrätyksen ja tulevaisuuden teknologioiden demonstraatioympäristö

CircLab on Micropoliksen uusi T&K-ympäristö

CircLab-ympäristössä voidaan toteuttaa erilaisia pilotointeja ja demonstraatioita uusien kiertotalousratkaisujen kehittämiseksi. Tarjoamme käyttöön prosessimittakaavan pilotointilaitteiston muun muassa yrityksille ja tutkimuslaitoksille.

Ilmastopositiivisella T&K-työllä teollisuuden sivuvirroista voidaan kehittää kuluerän ja jätteen sijasta arvokas tuotekomponentti. CircLabin tiloissa voidaan tutkia esimerkiksi jätevesien puhdistamista ja ravinteiden talteenottoa mikrolevän avulla.

Tältä sivulta saat kattavan esittelyn laboratorioympäristöstä sekä tarjolla olevista palveluista. Tervetuloa tekemään vihreää siirtymää Iihin!

Uusittu CircLab vihittiin käyttöön 23.8.2023.

Miksi valita CircLab?

CircLab tarjoaa asiakkaiden käyttöön prosessimittakaavan pilotointilaitteiston. Laitteiston koko ei siis rajoita tutkimusta. Asiakkaan tarpeiden mukaan levää voi kasvattaa pienessä petrimaljassa tai suoraan satojen litrojen fotobioreaktorissa.

Tilat ovat vuokrattavissa kaikille yrityksille ja tutkimusorganisaatioille.

Useamman toimijan on mahdollista toimia tiloissa samanaikaisesti. Lisäksi asiakkailla on mahdollisuus ostaa palveluja laboratorion käyttöön ja levänkasvatukseen liittyen Feasibiltä.

Tarjolla olevia palveluja ja laitteistoja kehitetään jatkuvasti asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Esimerkki levänkasvatuksesta

Feasib toteutti KASKI-hankkeelle fotobioreaktorin suuren mittakaan levänkasvastuskokeen. Kokeessa Chlorella sorokiniana -levälajia kasvatettiin petrimaljasta fotobioreaktoriin asti.

Lue kuvaus levänkasvatuksesta ja sen vaiheista: Levänkasvatusesitys (pdf-muodossa).

Laitteisto ja tilat

Laboratorion tämän hetkinen laitteisto mahdollistaa levänkasvatuksen laajalla skaalalla. Asiakkaiden käytössä on tarpeen mukaan runsas valikoima erilaisia laitteita. Tilassa on esimeriksi suurikapasiteettinen fotobioreaktori, erilaisia ravistelijoita, autoklaavi ja sentrifugi. Laitteiden tarve ja käyttö räätälöidään asiakkaan mukaan.

CircLab T&K-ympäristössä on erikseen puhdas ja likainen puoli. Puhtaalta puolelta löytyy muun muassa fotobioreaktori, jonka vetoisuus on 450 litraa — 800 litraa. Fotobioreaktoria voidaan käyttää paikan päällä sekä etäohjata. Tiloissa on myös laaja kameravalvonta.

Likaisella puolella on muun muassa open pond -avoallas, jossa voidaan tutkia esimerkiksi vesien puhdistamista ja ravinteiden talteenottoa mikrolevillä. Open pondin vetoisuus on korkeintaan 500 litraa.

CircLabin laitevalikoima (pdf)

Fotobioreaktori.

Allas sisätiloissa uv-valaistuksessa.

Monipuolinen mikrolevä

Mikrolevät kiinnostavat tuotteina etenkin niiden sisältämien proteiinien (60 %), vitamiinien (B1, B12), terveysvaikutteisten rasvahappojen (Omega -3) ja pigmenttien vuoksi. Levistä Chlorellaa ja Spirulinaa löytyy jo elintarvikekauppojen hyllyiltä, lähinnä lisäravinteina. Useat kaupalliset yritykset myyvät leviä jauheina, puristeina ja kapseleina. WHO:n mukaan levät ovat yksi parhaista superfoodeista ja NASA:n mukaan levien ravitsemuksen kannalta ne ovat hyviä avaruusmatkoilla.

Tulevaisuuden mikroleväsovelluksissa suurimmat hyödyt nähdään kala- ja eläinrehun tuotannossa. Jos levät kasvatetaan teollisuuden tai maatalouden sivuvirroista, on se veden ja kemiallisten ravinneliuosten käyttöön verrattuna myös taloudellisempaa. Levien kasvatus ei vaadi peltopinta-alaa, joten leviä voidaan kasvattaa ilman kilpailua peltoalasta ravintokasvien kanssa. Verrattuna peltoviljelyyn, levien etuina on myös niiden nopeakasvuisuus ja viljelyssä säästetyt ravinteet ja lannoitteet.

Yhteistyössä

Oulun yliopisto

CircLabissa on mahdollisuus tehdä yhteistyötä Oulun yliopiston Kemiallisen prosessitekniikan tutkimusyksikön (KPT) kanssa. Tutkimusyksikkö on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta levän käytöstä ja tehnyt kokeita CircLabin alustoilla. Asiakkailla on siis ainutlaatuinen mahdollisuus linkittyä huippututkimukseen.

Teollisuusvesitutkimusryhmän vetäjä Tiina Leiviskä
[email protected]
puh. 050 350 5231

Lue lisää Kemiallisen prosessitekniikan tutkimusyksiköstä

Feasib

CircLab-ympäristön palvelut toteutetaan asiakkaan halutessa yhteistyössä Feasibin kanssa. Feasib on toimintansa vuonna 2018 aloittanut yritys, joka tarjoaa asiantuntija-, näytteenotto- ja laboratoriopalveluja teollisuuteen ja julkiselle sektorille. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Ylivieskassa ja Nivalassa. Feasib Oy on kotimainen pk-yritys.

Kehitysinsinööri Jenna Finnilä
[email protected]
puh. 041 311 5042

Lue lisää Feasibistä

Sijainti ja yhteystiedot

CircLab sijaitsee Iin Micropolis Oy:n yhteydessä. Micropolis on Iin kunnan kehitysyhtiö, joka toimii Iilaakso Oy:n tiloissa. CircLabin käyntiosoite on Piisilta 1 (A-siipi), 91100 Ii.

Ii sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Oulusta ja 70 kilometriä Kemistä, valtatie 4 / E8 varrella.

Ilmasta otettu kuva Micropoliksen rakennuksesta.

Lisätietoja

toimitusjohtaja Helena Illikainen
[email protected]
p. 040 620 5881
toimitusjohtaja Antti Tuomaala (tilojen vuokraus)
[email protected]
040 672 1389

Lue lisää yhteystiedot-sivulta

Taustaa

CircLab tutkimus- ja kehitysympäristö toteutettiin hankkeena vuosina 2019—2022. Hanketta Ravinteiden kierrätyksen ja tulevaisuuden teknologioiden demonstraatioympäristö (CircLab) rahoitettiin Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hankkeen päätoteuttaja oli Micropolis ja osatoteuttajina olivat Iilaakso Oy ja Oulun yliopiston kemiallinen prosessitekniikka.

CircLab-ympäristön kehitystä jatkoi KASKI-hanke, joka päättyi lokakuussa 2023.

Lue lisää KASKI-hankkeesta