Sääskenharju – Perämeren keskeisten resurssien ytimessä

Tervetuloa Iin Sääskenharjun suunnitteilla olevan kiertotalousalueen sivuille. Tältä sivulta saat yleistietoa hankkeesta, suunnitelmien etenemisestä ja siitä, miten voit yrittäjänä sijoittua alueelle.

Suunnitelmat ja kaavoitus

Iin kunnan elinkeino-ohjelman mukaisesti Sääskenharjun kiertotalousalueen kehittäminen on käynnistynyt. Kiertotalousalueen kooksi on suunniteltu 70 hehtaaria. Alue sijoittuu kunnan entisen kaatopaikan yhteyteen, joka suljettiin vuonna 2005.

Sääskenharjun alueella ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa kaavaa. Suunnitellun kiertotaloustoiminnan käynnistäminen vaatii vähintään yleiskaavan, todennäköisesti kuitenkin asemakaavan.

Alueesta on teetetty masterplan eli laajamittainen kehityssuunnitelma, joka valmistui syksyllä 2023. Tämän suunnitelman valmistumisen jälkeen kunta tulee tiedottamaan muun muassa kaavoitusprosessin etenemisestä.

Voit seurata kaavoituksen etenemistä Iin kunnan sivuilta: Kaavoitus (ii.fi).

Tutustu Iin kunnan elinkeino-ohjelmaan: Strategia, säännöt ja suunnitelmat (ii.fi)

Katso alta Sääskenharjun alueen videoesittely.

Sääskenharjun vahvuudet

Sijainti

  • Alue sijaitsee Raahesta ja Oulusta alkavan ja Kemi-Tornioon ja Ruotsin puolelle ulottuvan kasvuväylän varrella
  • Lähistöllä ei ole häiriintyviä tai herkkiä luontokohteita
  • Alueella on laajentamismahdollisuuksia

Kunnan tahto ja toiminnallisuus

  • Iin kunnassa asiat viedään nopeasti ja sujuvasti käytäntöön; esimerkiksi luvituksen suhteen kunta toimii tehokkaasti
  • Kunnan dokumentit tukevat kiertotaloutta ja vihreää siirtymää

Materiaalivirrat

  • Sääskenharjun toimintaympäristössä (Pohjois-Pohjanmaan alue) syntyy runsaasti hyödynnettäviä materiaali- ja sivuvirtoja
  • Lähteinä muun muassa rakentaminen sekä metalli-, metsä- ja puuteollisuus

Erottuminen muista kiertotalousalueista

  • Vahva tavoitteellisuus ja visio alueesta
  • Mahdollistava viranomaisyhteistyö

Sijainti

Kartta Perämeren alueesta, jossa näkyy Raahen, Oulun ja Kemi-Tornion teollisuutta sekä Iin kunnan ja Sääskenharjun kiertotalousalueen sijainti.
Sääskenharjun alue on kasvuväylällä edelläkävijäkunnassa.

Sääskenharjun alue sijaitsee noin seitsemän kilometriä pohjoiseen Iin keskustasta. Alue on helposti saavutettavissa sekä etelästä että pohjoisesta: valtatie 4/E75 kulkee aivan alueen vierestä ja materiaalivirrat Oulun Oritkarin satamasta tai Kemin satamista voidaan kuljettaa alueelle kätevästi.

Alueen suunnittelussa otetaan huomioon myös uusi valtatie 4:n tielinjaus, joka valmistuessaan kulkee alueen itäpuolelta.

Lisäksi Oulun ja Kemin välinen rautatie kulkee aivan Sääskenharjun vierestä.

Alla olevalta interaktiiviselta kartalta voit nähdä tarkemmin Sääskenharjun sijainnin.

Sijoitu alueelle

Onko yrityksesi kiinnostunut tulemaan alueelle? Ota yhteyttä Iin yrityskehittäjä Noora Huotariin. Tervetuloa tekemään tulevaisuuden kiertotaloudesta totta!

Ota yhteyttä

Noora Huotari
Iin yrityskehittäjä
[email protected]
040 683 0541

Lue lisää: ii.fi/business

Visio

Sääskenharjun kiertotalouspuiston tavoitteena on jäte- ja sivuvirtojen käsittely ja materiaalien korkea hyödyntämisaste paikan päällä. Tavoitteena on saada materiaalit kiertoon 98 %:sesti.

Kartta Sääskenharjun kiertotalousalueesta. Suunniteltu lohkojako, jossa 70 hehtaarin alue on jaettu pienempiin alueisiin.
Visio Sääskenharjun alueen toiminnasta vuonna 2030.

Alueesta on tarkoitus saada tulevaisuuden kiertotalouspuisto, joka ilmentää Iin kunnan edelläkävijyyttä, ilmasto- ja hiilineutraalisuustavoitteita sekä edistää luonnon monimuotoisuutta. Kiertotalouspuisto synnyttää uutta liiketoimintaa ja luo työpaikkoja, vahvistaen kunnan elinvoimaa. Alueen toiminta tukee vahvasti vihreää siirtymää ja kansallisia kiertotalouden ja biotalouden strategisia ohjelmia.

Lue lisää: Kansallinen kiertotalousohjelma (ym.fi)
Lue lisää: Biotalousstrategia (mmm.fi)

Mitä on kiertotalous?

Kiertotaloudessa materiaalit ja tuotteet pyritään pitämään mahdollisimman pitkään kierrossa siten, ettei synny jätteitä ja päästöjä. Tavoitteena on vähentää tarvetta neitseellisten luonnonvarojen käytölle. Sivuvirtojen hyödyntäminen, uusioraaka-aineiden käyttö ja käytettyjen tavaroiden kunnostus ovat kaikki esimerkkejä kiertotaloudesta.

Kiertotalouden vastakohtana voidaan nähdä perinteinen, lineaarinen malli, jossa tuotteet valmistetaan uudesta materiaalista, kulutetaan, ja käyttöiän jälkeen heitetään pois.

Lisätietoa kiertotaloudesta saa esimerkiksi Kiertotalous-Suomen sivuilta (kiertotaloussuomi.fi) ja Euroopan parlamentin sivuilta (Mitä on kiertotalous ja miksi sillä on merkitystä?). Oulun alueella toimii myös Kiertotalousklusteri, joka edistää Oulun seudun yritysten kiertotalousliiketoimintaa.

Taustaa

Sääskenharjun kiertotalousaluetta kehitetään osana Kasvua kierroista uuden sukupolven vihreillä teknologioilla (KASKI) -hanketta. Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta. Hankkeen päätoteuttaja on Micropolis ja osatoteuttajina olivat Iilaakso Oy ja Oulun yliopiston kemiallinen prosessitekniikka sekä Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Alueellisen erinomaisuuden yksikkö. Hankkeen toiminta-aika on 9/2021—10/2023.

Lue lisää KASKI-hankkeesta

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan aluekehitysrahasto Pohjois-Pohjanmaan liiton tunnus