Kalaverrakki tutkii kalanjalostuksen vesien ravinteiden kierrättämistä

KALAVERRAKKI-hankkeessa etsitään keinoja ravinteiden talteenottoon ja kilpailukykyisten tuotteiden valmistamiseen. Kalan perkuuprosessia kehitetään vähemmän vettä kuluttavaksi sekä tutkitaan mahdollisuutta ottaa ravinteet talteen perkaamon vesistä imeyttämällä ne biohiileen. Biohiiltä testataan myös lannoitekäytössä.

Fish Group Finland Oy:n koordinoima hanke on rahoitettu Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta (2020-2022). Rahoituksen on myöntänyt Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeen muita toteuttajia ovat Iin Micropolis Oy ja Oulun yliopisto.

KALAVERRAKKI-hanke on yksi CircLabin tuloksista.
Micropoliksen CircLab – Ravinteiden kierrätyksen ja tulevaisuuden teknologioiden demonstraatioympäristö -hankkeen tarkoituksena on tarjota demonstraatioon ja testaukseen soveltuvia tiloja yrityksille, kunnille ja yhteisöille sekä rakentaa verkostoa kiertotalouden ja ravinteiden kierron ympärille. CircLabiin on hankittu levätestauksia varten allaskasvatuslaitteisto ja fotobioreaktori.

– Kiertotalous ja ravinteiden kierto on erittäin laaja-alainen kokonaisuus, jossa jokaista yrityssuuntaa on kehitettävä erikseen. Yritysverkoston kokoamisessa luonnollisesti on kartoittaminen aloitettu Iin paikallisista vahvuuksista, joihin kalatalous kuuluu. Vatungin kalaviljelyn kehittämiseksi on käyty paljon erilaisia neuvotteluita, pohdittu sopivia kehityssuuntauksia ja kartoitettu yhteistyöyrityksiä. Työn seurauksena olemme juuri saaneet käynnistettyä KALAVERRAKKI-hankkeen, kertoo CircLabin projektipäällikkö Johanna Laukkanen.

 

 

Lisätiedot

Timo Karjalainen
Projektipäällikkö (KALAVERRAKKI)
p. 040 0662171, [email protected]

Johanna Laukkanen
projektipäällikkö (CircLab)
p. 040 351 9208, [email protected]